Maastricht

Maastricht, door velen beschouwd als de mooiste stad van het land, is de meest zuidelijke stad van Nederland. Het is de hoofdstad van de provincie Limburg en bekend door wat de Nederlanders noemen de “Bourgondische” manier van leven. Nederlandse evenals internationale bezoekers komen hier samen, om te genieten van de “joie de vivre” en zich over te geven aan de fijne gastronomie, kunst, cultuur en de winkelmogelijkheden van de stad. De rivier de Maas stroomt dwars door de stad, wat zorgt voor enkele panoramische uitzichten en het mooi geplaveide centrum is vol van historische gebouwen en indrukwekkende basilieken. Of je nu hier bent voor het bekijken van bezienswaardigheden of enkel om te ‘shop till you drop’, is dit een geweldige stad om tijd in door te brengen.

Maastricht, gelegen binnen loopafstand van België en binnen fietsafstand van Duitsland, pretendeert de oudste stad van Nederland te zijn. Het is een bijzonder populaire toeristische bestemming in Nederland, door haar oude historische centrum en de uitgebreide winkelmogelijkheden. De stad heeft ongeveer 120.000 inwoners. De Maastricht University trekt vele nationale en internationale studenten naar de stad. Geografisch gezien, wordt de stad in tweeën gesplitst door een hoofdrivier (de Maas), waarbij op de westelijke oever van de rivier het merendeel van de commerciële activiteiten geconcentreerd is en het Centraal Station en het Bonnefanten Museum op de oostelijke oever.

Met zoveel buitenlandse bezoekers en internationale evenementen, spreken veel van de Maastrichtenaren naast hun eigen taal andere talen. Het is geen probleem als je geen Nederlands spreekt. De meeste Maastrichtenaren zijn gaarne bereid te converseren in het Engels, Duits en soms zelfs in het Frans. De oorspronkelijke inwoners van Maastricht spreken onder elkaar het typische dialect van de stad: het Maastrichts, hetgeen een variant is van het Limburgs dat veel gesproken wordt in de regio. Bordjes met straatnamen zijn vaak tweetalig, waarbij zowel de Nederlandse als de Maastrichtse straatnaam aangegeven worden.

Maastricht heeft een gematigd klimaat en heeft meer zon dan elke andere plaats in Nederland. De warmste maanden zijn in de zomerperiode (juni tot en met augustus), alhoewel in de maanden mei en september de gemiddelde temperatuur doorgaans ook 25°C bedraagt. Het weer in Maastricht ’s winters (december tot en met februari) is koel, waarbij de temperatuur ’s nachts kan dalen onder het vriespunt.