Huisarts, tandarts en apotheek

Huisarts

In Nederland is het gebruikelijk als patiënt ingeschreven te zijn bij een huisarts. Indien je het op grond van gezondheidsproblemen nodig vindt een dokter te consulteren, dien je je eerst te wenden tot je huisarts. Voor een bezoek aan je huisarts, dien je een afspraak te maken. De huisarts zal je gezondheidsklachten aanhoren en een lichamelijk onderzoek uitvoeren (indien nodig). In geval de gezondheidsproblemen opgelost kunnen worden door medicatie, zal de huisarts een recept uitschrijven. Het recept kan meteen afgehaald worden bij een apotheek. In geval de huisarts een uitgebreidere behandeling of onderzoek nodig acht, zal de huisarts je doorverwijzen naar een ziekenhuis of een medisch specialist.

Aangezien de keuze van een huisarts een persoonlijke keuze is, kunnen wij niet verwijzen naar een bepaalde huisarts in Maastricht. De meeste huisartsen bieden je de mogelijkheid tot een kennismakingsgesprek, nadat je geregistreerd bent als nieuwe patiënt.

Bij het kiezen van een huisarts is het verstandig, rekening te houden met de locatie van de huisartspraktijk. Het is waarschijnlijk het handigste een praktijk te kiezen, dichtbij waar je woont. Ga naar de website www.zorgkaartnederland.nl en voer daar je postcode in en de maximale afstand die je wil afleggen naar de huisartspraktijk. Klik vervolgens op “Huisarts” en je krijgt een lijst van de dichtstbijzijnde huisartsen, met hun adressen en telefoonnummers. Je kunt gewoon bellen en een afspraak maken om je in te schrijven. Vergeet niet bewijs mee te nemen van je ziektekostenverzekering (je zorgpas).

Tandarts

Op dezelfde wijze kun je je inschrijven bij een plaatselijke tandarts. Ga naar de website www.zorgkaartnederland.nl of zoek eenvoudigweg op Google met de zoekopdracht “tandarts Maastricht”. Sommige tandartsen zullen mogelijk geen nieuwe patiënten meer aannemen, als gevolg van capaciteitsproblemen. Denk eraan dat dekking van tandartskosten afhangt van je ziektekostenverzekering. Afhankelijk van je ziektekostenverzekering factureert de tandarts rechtstreeks aan jou of aan je verzekeraar.

Apotheken

Het is waarschijnlijk het handigste ook een apotheek te kiezen dichtbij waar je woont. Aangezien de meeste medicatie verkrijgbaar bij de apotheek, enkel op recept van een dokter zoals bijvoorbeeld de huisarts verstrekt wordt, is de gemakkelijkste manier een apotheek te vinden, dit te vragen aan je huisarts.

Weekenden en avonden

Huisarts
In geval je een dokter nodig hebt buiten de spreekuurtijden van je huisarts (avonden en weekenden) en je niet kunt wachten tot de volgende werkdag, neem dan telefonisch contact op met de Huisartsenpost Maastricht & Heuvelland op telefoonnummer: 043 387 77 77. Je kunt de Huisartsenpost alleen bezoeken na telefonische afspraak. De Huisartsenpost is gevestigd naast de afdeling Spoedeisende Hulp van het azM, P. Debyelaan 25 te 6229 HX Maastricht.

Tandarts
In geval je een tandarts nodig hebt buiten de spreekuurtijden van je tandarts (avonden en weekenden) en je niet kunt wachten tot de volgende werkdag, maak dan gebruik van de website www.tandartsenmaastricht.nl om de dienstdoende tandarts te vinden.

Apotheek
De Apotheek Maastricht UMC+ is 24 uur, zeven dagen in de week geopend. De Apotheek UMC+ is gevestigd op niveau 1 van het azM, dichtbij de hoofdingang West (waar de stadsbussen komen), tegenover het Stiltecentrum.

Spoedeisende hulp

In geval je dringend een ambulance, de politie of de brandweer nodig hebt, bel het alarmnummer 112.