Nutsvoorzieningen

Gas, water & elektriciteit

Wanneer je woonruimte (een kamer, studio, appartement of woonhuis) huurt, zullen gas, water en elektriciteit vaak geleverd worden als additionele leveringen namens je verhuurder. In dat geval zal betaling van de kosten van deze leveringen, inbegrepen zijn in je betalingsverplichting op grond van je huurovereenkomst. De leverancier levert rechtstreeks aan jou en factureert aan je verhuurder.

In geval enig van deze leveringen niet inbegrepen is in de additionele leveringen namens je verhuurder, zul je zelf zorg moeten dragen voor deze levering. Het is belangrijk hier direct zorg voor te dragen, omdat je anders het risico loopt afgesloten te worden en daardoor extra kosten te moeten betalen. Je woonruimte heeft een eigen meter voor de betreffende levering. De leverancier levert en factureert rechtstreeks aan jou.

LEVERANCIERS

Water

In de gemeente Maastricht, evenals in de rest van de provincie Limburg, is de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), de enige leverancier van kraanwater. Je dient je tijdig aan te melden als nieuwe bewoner/klant. Aanmelding kan online (www.wml.nl). Bij een nieuwe aanmelding heb je in ieder geval nodig:

Gas en elektriciteit

De energiemarkt in Nederland is geliberaliseerd. Dit betekent dat je bij de beslissing over de leverancier van gas en elektriciteit, altijd een keuze hebt. De meeste leveranciers bieden ook ‘groene’ opties, wat betekent dat de energie komt van natuurlijke bronnen (zoals zonlicht, wind, water en biomassa), welke bronnen een veel kleinere invloed hebben op het milieu dan fossiele brandstoffen.

Je dient je tijdig aan te melden als nieuwe bewoner/klant bij de leverancier van je keuze. Aanmelding kan normaal gesproken online. Bij een nieuwe aanmelding heb je in ieder geval nodig:

Welke leverancier?

Aangezien WML de enige kraanwaterleverancier is, heb je hier geen keuze. Wat betreft de levering van gas en elektriciteit, zijn er meerdere opties. Essent is één van de grootste leveranciers van gas en elektriciteit. Het is een betrouwbare leverancier met redelijke tarieven. Essent wordt dan ook beschouwd als een goede optie.