Telefonie en bank

Mobiele telefoon

Zowel in geval je een Nederlandse- als een niet-Nederlandse telefoon provider hebt, kun je je mobiele telefoon gewoon in Nederland gebruiken. Het hebben van een niet-Nederlandse provider is op dit moment echter een dure en daardoor korte termijn oplossing, aangezien naar alle waarschijnlijkheid extra kosten bij je in rekening gebracht zullen worden, voor roaming, ingaande- en uitgaande telefoontjes en sms-jes. Afhankelijk van het gemiddeld aantal telefoontjes dat je pleegt, je gemiddelde gebruik van sms-jes en mobiel internet en van hoelang je van plan bent te blijven in Nederland, kun je kiezen uit het kopen van beltegoed (prepaid) of een telefoonabonnement.

Prepaid

Prepaid geeft je veel vrijheid, aangezien je met prepaid zo lang of zo kort als je zelf wilt, gebruik kunt maken van je mobiele telefoon, zonder enige verplichting. Nadelen van prepaid zijn, dat het gebruik van je mobiele telefoon meestal duurder is dan bij een telefoonabonnement en zodra je beltegoed op is je nieuw beltegoed moet kopen, voordat je je mobiele telefoon weer kunt gebruiken. Als je aan het bellen bent op het moment dat je beltegoed opraakt, wordt de verbinding verbroken. Prepaid biedt ook de mogelijkheid tot mobiel internet.

Telefoonabonnement

Indien je van plan bent minimaal een jaar of langer te blijven in Nederland, is een telefoonabonnement hoogstwaarschijnlijk de beste keuze voor jou. Je kunt kiezen uit een eenjarig-, tweejarig- of driejarig abonnement. Hoe langer het abonnement, hoe lager de kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon.

Telefoonwinkels

Op verschillende plekken in het stadscentrum van Maastricht vind je telefoonwinkels, die naast mobiele telefoons, ook beltegoed (prepaid) verkopen en waar je een telefoonabonnement kunt afsluiten. De grotere supermarkten in Maastricht, verkopen vaak ook beltegoed. Veel telefoonproviders bieden ook mogelijkheden online.

Bank

Wat belangrijk is om te hebben wanneer je in Nederland woont, is een Nederlandse bankrekening. Je hebt een bankrekening nodig om je huur over te maken, je telefoon- en internetrekening te betalen of enkel bij de supermarket je boodschappen met een pinpas te betalen. Dit geldt ook in geval je reeds een buitenlandse bankrekening hebt. Ook al mag het overmaken van geld vanaf een buitenlandse bankrekening doorgaans geen probleem zijn, is het gemakkelijker en soms zelfs vereist, een Nederlandse bankrekening te hebben wanneer je in Nederland woont.

De belangrijkste banken in Nederland in alfabetische volgorde zijn:

  • ABN AMRO www.abnamro.nl
  • ING www.ing.nl
  • Rabobank www.rabobank.nl
  • SNS Bank www.snsbank.nl

Hoe open ik een Nederlandse bankrekening

Voor het openen van een Nederlandse bankrekening, moet je online een afspraak maken of gewoonweg binnen lopen bij het dichtstbijzijnde filiaal van de bank van je keuze, met al je persoonlijke gegevens. Wanneer je persoonlijke gegevens verwerkt zijn door de bank, zul je de goedkeuring van je rekening moeten afwachten en de daaropvolgende toezending van je nieuwe pinpas.

Persoonlijke gegevens die je te allen tijde aan de bank moet presenteren:

  • een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart)
  • bewijs van je adres (bijvoorbeeld je lopende huurovereenkomst)
  • je Burgerservicenummer (BSN)
  • je verblijfsvergunning indien je hierover dient te beschikken.